0 (312) 236 01 02 | 0 532 243 86 26 | FAX : 0 (312) 236 21 43

info@drselcukaksoy.com

BADEMCİK ve GENİZ ETİ AMELİYATI

Bademcik ve geniz eti vücudun savunma mekanizmalarından olan lenfoid sisteme ait organlardır. Vücudun savunma sisteminin önemli öğeleridir ve bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşmuşlardır. Geniz eti, endoskop adı verilen cihazlar aracılığıyla görülebilmektedir.

Bademciklerdeki lenf dokularının tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak artması ve boyutlarının büyümesi, solunum kanalında daralmaya bağlı olarak horlama, uykuda tıkanma ve nefes durması (apne) gibi şikâyetlere neden olabilir. Bademcik iltihabının en öne çıkan etmeni virüslerdir. Bakteriler, virüslere göre daha az oranda bademcik iltihabına yol açar.

Geniz etinin geçirilen enfeksiyonlarla büyüyerek burnun arkada genize açıldığı delikleri (koana) tıkaması sonucunda burun tıkanıklığı, horlama, uykuda tıkanma (apne) gibi şikâyetler izlenebilir. Aynı zamanda sık tekrarlayan geniz eti enfeksiyonları geniz bölgesinin iki yanına açılan ve orta kulak basıncının eşitlenmesini sağlayan Östaki kanalının fonksiyonlarını bozarak orta kulakta negatif basınç ve sıvı toplanmasına (efüzyonlu otitis media) veya tekrarlayan orta kulak iltihaplarına (akut otitis media) neden olabilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatları KBB kliniklerinde sık uygulanmaktadır. İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına baş vurulmaktadır.  Geniz eti adacıklar halindedir ve kazınarak çıkarılırken bademcik uygun bir şekilde çıkarıldığında tekrar etmez.